Sai Baba beszedei a Védák énekléséről

  • PDF

Swami beszédei a Védák énekléséről

Ati Rudra Maha Yagna 2006

Augusztus 9. – 1. beszéd

A Védák Isten ajándékai, melyeket az egész emberiség jóléte érdekében adományozott számunkra. A Védák nem tesznek különbségeket vallás, kaszt vagy nemzetiség tekintetében; a védikus mantrákat bárki énekelheti. {Swami ekkor kihívott két Prasanthi Nilayamban tanuló külföldi diákot, és arra kérte őket, hogy énekeljék el a Sri Suktamot.}

Swami kívánsága az, hogy a Védák mindegy egyes országban ismertté váljanak, hogy – vallástól, kasztól vagy nemzetiségtől függetlenül - minden ember megtanulja és énekelje őket. Tegnapelőtt irániak és irakiak érkeztek ide Puttaparthiba, és az irániak még mindig itt vannak a körünkben. A Védákat igyekszünk mindenkinek megtanítani, mert segítségükkel minden bánat megszüntethető. A most bemutatott áldozati szertartás (yajna) különbözik a Puthra Kameshthi yaga vagy az Aswamedha yaga rítusoktól. Ezek mindegyikét az egész emberiség jólétéért végezzük. Csak keveseknek adatik meg az a szerencse, hogy tanulhatják és hirdethetik a Védákat, mert sajnálatos módon a legtöbb ember nem tesz erőfeszítéseket, hogy a Védák elsajátítása után azokat másoknak is átadja. Ma már a Sri Sathya Sai Oktatási Intézetek mindegyikében tanítják a Védákat a diákoknak. A Védák elsajátításának előzményeként azonban először mindenkinek tanulmányoznia kell a szankszrit nyelvet, amely a Védák nyelve.

Augusztus 13. – 5. beszéd

Kedves Diákok! Mindnyájan az isteni Önvaló megtestesülései vagytok. Jó fiúk és jó lányok vagytok – valóságos aranygyerekek! Ne legyetek olyanok, mint a 14 karátos arany, hanem mint a 24 karátos, tiszta arany. Ne veszítsetek értékességetekből! Ha életeteket tiszta aranyként élitek, minden lehetséges segítséget meg fogok adni nektek, és minden erőfeszítéseteket támogatni fogom anyagilag és spirituális tekintetben egyaránt. Legyetek jó gyerekek, szerezzetek jó hírnevet szüleitekért, az iskolátokért és Swami kedvéért. {Swami ezután kihívott egy amerikai és egy orosz származású prasanthi nilayami diákot, és megkérte őket, hogy énekeljék el a Namakamot és a Sri Suktamot.} Az egyik fiú amerikai, a másik orosz, mégis látjátok, mennyire összhangban énekelnek? Ezek a fiúk számos védikus mantrát tudnak recitálni, mint pl. a Namakam, Chamakam stb. Más országokból is sokan eljöttek, csak hogy megtanulhassák a Védákat. A Védák tanulását csak az indiaiak hanyagolják el. A külföldiek szankszkritot tanulnak, és tisztán, helyes kiejtéssel éneklik a Védákat. Ezzel szemben mit tanulnak az indiaiak? “Csengő, csingilingi, ugorj cica a kútba.” Ilyen versikéket tanítanak a gyerekeknek már egészen kiskoruktól fogva. Nem ez a megfelelő oktatás. Az embereknek fel kell ismerniük az indiai kultúra szentségét és spirituális értékét.

Augusztus 19. – 10. beszéd

Lehet, hogy az egyes országokban különböző nyelveket beszélnek az emberek, az érzéseik (bhava) között azonban nincs különbség.  Ezen a szertartáson nagyon sokan vettek részt több országból is – Amerikából, Oroszországból, Afrikából stb. – nagy lelkesedéssel, és a védikus mantrák tanulásába fogtak. A múlt hónap 26. napján 80 ember érkezett Németországból Puttaparthiba, hölgyek és urak vegyesen, hogy a Védákat énekeljék. Azt mondták nekem: “Swami! Csak ezek a mantrák képesek megóvni az országunkat, ezért hajnaltól késő estig csak ezeket énekeljük.” E mantrák éneklésében egy szemernyi önzés sincs. Ezek a mantrák az egész emberiséghez szólnak, és elengedhetetlenül fontosak az emberek jólétéhez. A Védák meghaladják az egyént (vyashti), hiszen a kollektív formára (samashtiswarupa) vonatkoznak. Manapság már a nyugati emberek is kinyomtatják a Védák szövegeit, hogy azok üzenetét terjesszék szerte a világon. Kétségtelen, hogy a Védák éneklése a szótagok kiejtése miatt nehézségeket okoz a nyugatiak számára. Egyes mantrák kifejezetten nyelvtörőek, ám őszinte igyekezettel el tudják sajátítani őket. Szilárd eltökéltséggel az ember bármit képes elérni.

Az Athi Rudra Maha Yajna szertartást több helyen is el kell majd végezni a jövőben. Az áldozati szertartás mindenkiért szól, nem csak egy országra, vallásra vagy kasztra vonatkozik, az egész világ jóléte érdekében végezzük. Ha e szertartást folyamatosan végzitek, az egész világ egyesülni fog. Pakisztán, Afganisztán, Japán, Amerika, Németország – mind egyek lesznek. Most számos amerikai hívet láthattok itt, és a résztvevők között vannak itt hindu papok (ritwik) vagy muszlim hívek is. Az egyik hölgy írt egy könyvet Swamiról. Megmutatta az Amerikában élő tanítójának, aki könnyekig meghatódott a könyv olvasása közben, és azon imádkozott, bárcsak ő is olyan szerencsés lenne, hogy írhatna egy könyvet Swamiról. Jelenleg ez a könyv a kiadás és terjesztés fázisában van. Az egész világot egyesítenünk kell. Ezt jelenti az „egység a sokféleségben” elv. Ha megnézitek, még a mi országunkban (Bharat) is több vallás és nyelv található meg. A hajdani Madras tartomány kettévált Tamil Nadu és Andhra Pradesh államokra, és még további területek kerültek felosztásra az országban. Ez azonban nem jó; nem helyes az országot feldarabolni még kisebb területekre, ehelyett inkább az ország egyesítésére kell törekednünk. Ahol egység van, ott tisztaság van. Ahol pedig tisztaság van, ott megnyilvánul az Istenség, ezért az egységre kell törekednünk. A tegnapi Védákat éneklő csoportban voltak orosz, iráni és amerikai fiúk is. Az effajta egységet kell megvalósítanotok. Ha esetleg véleménykülönbségek adódnak közöttetek, azokat mielőbb szüntessétek meg. Legyetek egységben! Az embereknek testvérekként kell együtt élniük. Emberi lényekként csak így válhattok értékessé, és tehetitek életeteket szentté.