Szélturbinák veszélyei - Vizsgálatok és betegségek

  • PDF
Egyre erösebbek a kritikus hangok a német médiában is a szélenergia ellen. Bár számtalan civilszervezet, pórult járt  vagy megbetegedett ember küzd már évek óta az egyre sürüsödö turbinaerdök ellen, a média mindezidáig agyonhallgatta a témát.

A ZDF alábbi riportjában végre megszólalhattak azok is, akik vagy ingatlanjuk, farmjuk értékét veszítették el, betegségektöl, az állandó éjjel-nappali zajtól szenvednek, elköltöznének, de nem tudják eladni immár elértéktelenedett, szélkerekekkel körülvett házukat, de olyan házaspár is látható, hallható, aki mindezt átélve még tartós betegségekkel is küzd. Az egyik hölgynél a kezdeti fejfájást, szívritmuszavart egyre súlyosabb betegségek váltották. Jelenleg a rák egyik legveszélyesebb fajtáját diagnosztizálták nála.. Orvosi leletekkel igazolja, hogy a testében kórossá vált sejtelváltozásokat a házukhoz közel pörgö több, mint 100 szélturbina együttes egészségromboló hatása okozta. Egy amerikai orvosnö már évekkel ezelött megjelentette a betegségrö írt könyvét Szélturbina-szindróma címmel. ( Nina Pierpont, MD, PhD - Wind Turbine Syndrome, bövebben a könyvrö és a szerzöröl:

http://www.windturbinesyndrome.com/ )

Európában elsöként Portugáliában végeztek a szélkerekek emberi szervezetre gyakorolt káros akusztikai hatásait firtató kutatásokat, az általuk okozott kórt vibroakusztikus betegségnek (Vibroacoustic disease - VAD) nevezték, s a benne szenvedök leszázalékoltként rokkantsági pótlékot igényelhetnek.( A betegségröl szóló tanulmány itt olvasható: http://www.noiseandhealth.org/article.asp?issn=1463-1741;year=2004;volume=6;issue=23;spage=3;epage=20;aulast=Castelo)
A riport elsösorban a német szélturbina-ellenzök elkeseredett harcáról szól:

http://www.windwahn.de/index.php/news/allgemein/zdf-und-windenergie

Ha a videót megnézik, az a házaspár, akiket a farmjukon mutatnak ( barna hajú hölgy, sok-sok állatot dédelgetnek, egy  malac a házi kedvencük) szóval ö a német szélturbinaellenes mozgalom egyik fö alakja...mindenüket eladták, hogy az álmukat valóra váltsák, s a nagyvárosból vidékre költözhessenek. Megvették ezt a farmot, s lévén nagy állatbarátok, azok rehabilitációjával, természetes közegükben való megfigyelésukkel foglalkoznak....aztán jott a rémálom. Elöször csak 6 turbina a házuk közelében, aztán 20-30-90....egyszer azt írta, hogy ha a teraszán áll, már több, mint száz turbina pörög a közelükben. Az addig makkegészséges, vegetáriánus házaspár egyre több furcsa tunetet tapasztalt magán: eloszor a fülzúgást, álmatlanságot, szívritmuszavarokat...aztán a tipikus  - reptéri dolgozók által ismert  - bevérzéseket a nyelöcsövükben (ezt elöször pilótáknál, stewardesseknél, stb. vették észre, s egyértemuen a rotorok által kibocsátott infrasugaraknak tudják be...lényegében ugyanez a rotormozgást végzik a turbinák is...csakhogy míg a reptéri dolgozók nem tartózkodnak egyfolytában rotorközelben, a szélturbinák mellett élök igen, s a hatás meghatványozódik...
Ezért írja Nina Pierpont a könyvében, hogy három fázis figyelhetö meg a betegségek erösödésében a turbinák mellett töltött idö függvényében:

1 - 4. év: alappanaszok (fejfájás, fulzúgás, álmatlanság, gyerekeknél magatartás, ill. tanulási zavarok, stb.
5 - 9. év: szívpanaszok, epilepsziás rohamok, stb. az arra érzékenyeknél (föleg a gyerekek és idösek vannak veszélyben, mert az ö idegrendszeruk a legsebezhetöbb...)
10 - x. év: komolyabb, immár visszafordíthatatlan sejtelváltozások, daganatos betegségek, szívbetegség, stb.

Mikor elkezdték a témát lázasan kutatni, s a kornyéken élöket szintén felvilágosítani, támadni kezdték öket. Névtelen levelek, éjszakai zaklatások, telefonok...az ottani  polgármester és csapata odáig merészkedett, hogy a vadászatot a házuk közelében tartották, nem egy állatukat kilötték, sot a házukat is érte néhány "eltévedt" golyó...a riportban errol is beszél!

Belefáradva a harcba végulis el akartak adni mindent, s kulfoldre költözni, de rájöttek, hogy a farmjuk a szélturbinaerdö közepén gyakorlatilag eladhatatlan. Akkor határozták el, hogy amíg bírnak, harcolnak...amint a témában oldalt nyitottak, levelezni kezdtek, nem egy sorstársuk jelentkezett, mára már Európa-méretü a tiltakozás (EPAW - Európai összefogás a szélturbinák ellen), de mint ismeretes, a média mélyen hallgat minderröl. Ha jól tudom, a rangos Stern magazin egyik föszerkesztojét pár éve azért menesztették azonnali hatállyal, mert egy cikksorozatban megszellöztetta témát. Ezért olyan fontos ez a riport, talán valami Németországban is elkezdödött.

Mára egymást érik a tüntetések, a lakossági elutasítások, s remélhetöleg a politikának nem marad más választása, mint végre figyelembe venni öket.
Reméljuk, hogy a rákkal küzdö Jutta Reichardt is megéri még a pozitív változásokat...