A naperőművek környezeti hatásai ismeretlenek

  • PDF

Az Egyesült Államok dél-nyugati részén, sivatagban naperőművet szándékozik építeni a kormány, csakhogy nagyon kevés információ áll rendelkezésre: milyen hatása lesz ennek az élőlényekre.

Bár a napenergiát 'zöld' technológiának tekintik, az információ a lehetséges hatásokról, amelyet a kutatók összegyűjtöttek a naperőművekről, aggasztó.

Az USA Geological Survey biológiai kutatóközpontja aggályosnak tartja a már kész terveket, amelyek százezer hektárokat is beboríthatnak napelemekkel. A területnek kiemelkedően nagy a biodiverzitása, sok itt a veszélyeztetett vagy védett faj, például a sivatagi teknős.

A hatások az építkezéssel kezdődnek, az üzemeltetéssel folytatódnak - és a leszereléssel végződnek. Szinte egyáltalán nincsenek hatástanulmányok specifikusan a naperőművi berendezésekre.

A kutatók, Jeffrey E. Lovich és Joshua R. Ennen megkísérlik katalogizálni az előre látható hatásokat: élőhely feldarabolódása (az utak és az áramvezetékek miatt), nagy mennyiségű portermelődés a talaj igénybe vétele miatt. Maguk a naperőművek is várhatóan sokféle szennyező anyagot fognak kibocsátani, pormentesítők, rozsdamentesítők, jégmentesítők a normál üzemben tartás alatt - és esetleges vészhelyzetben.

A berendezések hőt gerjesztenek, elektromágneses mezőt, zajt keltenek, polarizált fényt bocsátanak ki, és elképzelhető, hogy tüzet okoznak. Evaporációs medencét kellene használni, amely koncentrálja a mérgeket, de az veszélyes az élőlényekre. Vízhűtésű turbinákat kellene alkalmazni, de azok nagy mennyiségű vizet fogyasztanak, a fejlesztők ezért hajlanak a száraz hűtés felé, aminek viszont nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint a vízhűtésnek.

Sürgős szükség volna megbízható információra a naperőművekkel kapcsolatban, az építkezés előtti és utáni fázisban keletkező hatások felmérésére, a naperőművek optimális telepítésével összefüggésben: vajon a károsítás akkor minimalizálható, ha néhány helyre koncentrálják, vagy ha szétszórják őket.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-12/aiob-spd120511.ph