Leszakadt Szélturbina lapátja

  • PDF

Hegykői pár közelében szakadt le a szélerőmű lapátja - Fotók, videó

Nem mindennapi esetről számolt be portálunknak egy hegykői pár. Sopronkeresztúrnál (Deutschkreutz) jártak, amikor közelükben hatalmas robajlással leszakadt egy szélerőmű lapátja.

Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) közelében sétált kedden délután Ikker Attila és párja, Varga Andrea, amikor váratlanul egy mennydörgésszerű robajlást hallottak.

– Hirtelen az jutott eszembe, hogy fussunk, mielőtt megáznánk, de aztán nem tudtam mire vélni a dolgot, hiszen sütött a nap, nem volt viharfelhő az égen – mesélte Andrea. – Akkor hallhatunk ilyen hangot, amikor villám csapódik le a közelünkben – vette át a szót Attila. – Körülnézve furcsa csonkot láttunk a fák mögött, közelebb mentünk, s felfedeztük, hogy az egyik szélerőmű lapátja hosszában elrepedt, darabjait messzire repítette a szél.

A lapát összetevő anyaga. A turbinalapátok anyaga általában üvegszál vagy kompozit epoxigyanta. A modern turbinák két vagy három lapátúak. A centrifugális erő, a rezgés, az anyag kifáradás teszi a lapátot a leggyengébb pontjává a szerkezetnek.

(Egy ilyen lapát akár 50 méteres és több tonnás is lehet.)

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/hegykoi_par_kozeleben_szakadt_le_a_szeleromu_lapatja_-_fotok_video/2283009/ (fotók + videó a linken!!!)