Veszélyes napenergia: áramütést okozhatnak a modern rendszerek

  • PDF

A megújuló energiaforrások hasznosításának előtérbe kerülésével egyre többen építenek, építtetnek az épületek tetejére napelemes rendszert, vagy napkollektort. Sokan nem is tudják, hogy ezek veszélyesek is lehetnek.

Egyed László tűzoltó őrnagy, a szombathelyi tűzoltóság tűzoltási műszaki mentési kiemelt főelőadója elmondta, hogy a napkollektorral meleg vizet állíthatunk elő fűtéshez, fürdéshez, a napelemmel részleges, vagy teljes villamosenergia ellátást tudunk garantálni.
- A pályázatoknak köszönhetően egyre többen hasznosítják a megújuló energiaforrásokat - folytatta a tűzoltó őrnagy. - Ez tűzvédelmi szempontból is felvet bizonyos problémákat. A napelem felől érkező egyenáramú feszültség nagysága például 181,6 Volt, 60 Volt felett azonban már fennáll a halálos áramütés veszélye. Emiatt nappal a napelemeket ajánlott takarni, s nem árt felhívni a figyelmet feliratokkal a nagyfeszültségre. Nyest, patkány megrághatja a napelemtől elvezetett elektromos vezetékeket éjjel, emiatt a fény hatására rövidzárlat és tűz is keletkezhet. Az állatok rágása ellen fém gégecső szerelésével védekezhetünk, s lángálló vezetékeket is alkalmazhatunk. Ha a napelemek megsérülnek, az érintésük áramütést okozhat. Bizonyított az is, hogy napelemes rendszer telepítése után az épületet nagyobb valószínűséggel érheti villámcsapás is. A napelem modulok égésekor pedig mérgező gázok, gőzök szabadulnak fel.

Forrás : http://vasnepe.hu/fokuszban/20110717_napenergia_veszelyei