Elektroszmog általában

  • PDF

 

Manapság sokat beszélnek az elektroszmogról, de nem mindenki van vele tisztában, hogy pontosan miről is van szó.

Az emberi test legkisebb, önálló egységei, a sejtek vezérlése elektromágneses úton történik. Ezek az ún. „természetese ritmizálók” eredendő részei az Univerzumnak, amiben élünk. Ilyenek például a DNS-sek és a sejtmembránok közötti vezérlő sugárzások, a Föld mágneses erőtere és a kozmikus sugárzások. De hatással vannak rájuk az időjárás elektromágneses jelei, a domborzati viszonyok által befolyásolt jelek és valamennyi természetes mágneses tényező.

Alig több mint 100 éve annak, hogy az ember által mesterségesen keltett elektromosság gyakorlati használata széles körben kezdett terjedni.

 

Ma már mindenkinek van mobiltelefonja, bárki tud képeket készíteni, zenét hallgatni, videót, filmeket nézni, GPS segíti az autóst, hogy el ne tévedjen stb.

El ne felejtsük, ami jó az elektromosság alkalmazásában, az egyben rosszat is tesz nekünk.

Mit jelent az elektroszmog?

Azoknak a természetes és nem természetes sugárzásoknak az összességét értjük alatta, amelyek az élő szervezet élettani folyamataira károsan hatnak.

Az elektromágneses tér szabályozza, váltja ki és hangolja össze szervezetünk sokmilliárdnyi sejtjének összes élettani folyamatát.

Testünk szerveződési folyamatai, de a gondolkodásunk is a 0,1-100 Hz-es frekvenciasávba esnek. Ugyanebben a frekvenciatartományban kelt elektromágneses jeleket a Föld mágneses tere, valamint a földrengések, az időjárási zavarok, sőt a háztartási gépek is. Szerveztünk rendkívül érzékeny az elektromos és mágneses tér változásaira.

 

Mit tehetünk ellene?

.Ma már a technikai fejlődés elengedhetetlen, ezért más módszert kell találni.

Az elektroszmog ellen lehet védekezni olcsó és költséges módon is.

forrás: http://metropolita.hu/?p=10900

 

A mobil csökkentheti a nemzőképességet

2004.06.28. 11:25

 

Magyar szakértők szerint a "rossz helyen hordott" mobiltelefon akár 30 százalékkal is csökkentheti a férfiak nemzőképességét A szegedi egyetem orvos szakértőinek tanulmányát - amely hamarosan elhangzik egy nemzetközi szakkonferencián - a The Sunday Times ismerteti kiemelt, első oldalas cikkében. A vezető vasárnapi brit lap szerint dr. Fejes Imre, a szegedi egyetem szülészeti-nőgyógyászati tanszékének professzora a tanulmányban megállapítja: a mobiltelefon tartós használata káros hatással lehet a férfi ivarsejtképződésre, és így a férfiak termékenyítő képességére. A vizsgált férfiak közül azok spermiumszáma, akik idejük zömében maguknál tartották mobiljukat és rendszeresen használták is azt, csaknem 30 százalékkal csökkent.

 

Forrás : http://www.harmonet.hu/cikk.php3rovat=104&alrovat=131&cikkid=5327&dire=szobeszed&rovatnev=Sz%C3%B3besz%C3%A9d

A mobilhasználat hatása a szervezetre

2005. március 11., péntek, 12:26

 

Káros lesz-e a mobiltelefonok több évtizedes használata egészségünkre? Több tanulmány a rákkeltő hatásra hívja fel a figyelmet. Mások szerint a valós veszély értékeléséhez még nem áll rendelkezésünkre elegendő bizonyíték.

 

Az [origo] 2000 óta közöl összefoglalókat a mobiltelefonokkal kapcsolatos kutatásokról. Az eredmények mind ez ideig ellentmondók. Legtöbben a mobiltelefonok által keltett rádiófrekvenciás elektromágneses tér daganatos betegségekkel való lehetséges összefüggését vizsgálták. Egy dániai kutatócsoport nem talált ilyen kapcsolatot, viszont egy svéd vizsgálat kimutatta, hogy aki legalább tíz éve használ mobilt, annál a hallóideg-daganat kialakulásának kockázata négyszeresére nő; továbbá megduplázódik egy jóindulatú agydaganat, az ún. akusztikus neuróma kialakulásának esélye is.

Másik fontos kérdés, hogy a készülékek okozhatnak-e neurodegeneratív betegségeket. Ilyen pl. az Alzheimer-betegség vagy a Pick-atrófia, melyek az idegsejtek fokozatos, visszafordíthatatlan pusztulásával és elbutulással járnak. Egy malmői, fiatal patkányokon elvégzett vizsgálat szerint a mobiltelefonokénak megfelelő sugárzás károsíthatja az agy kulcsfontosságú - tanulással, memóriával és mozgáskoordinációval kapcsolatos - sejtjeit, és az Alzheimer-kór korai megjelenését is kiválthatja.

A gyermekek mobilhasználata különösen kritikus terület. A szülőknek mérlegelniük kell: a mobil egyrészt biztonságot jelent, másrészt a fejlődő szervezet valószínűleg érzékenyebb a rádióhullámok káros hatásaira. Erre hívta fel a figyelmet rovatunk 2005 januárjában megjelent cikke.

Az Európai Unió Reflex elnevezésű kutatási projektjének keretében hét ország tizenkét kutatócsoportja vizsgálta 2000-től 2004 végéig a mobiltelefonok rádióhullámainak hatását emberi és állati sejtekre. Több laboratóriumban is kimutatták, hogy a mobiltelefonokra jellemző elektromágneses sugárzás olyan hibát okoz a sejtek örökítő anyagában, a DNS-ben, amelyet a sejtek nem mindig képesek kijavítani; ilyenkor a maradandó károsodást szenvedő DNS továbbadja a hibás információt. Ez a folyamat rákos daganat keletkezéséhez is vezethet.

Figyelembe kell venni, hogy a DNS-en a program két teamje is elváltozásokat észlelt ugyan, de ezeket sejttenyészeteken mutatták ki, nem élő szervezetekben; és csak akkor jelentkeztek, ha a hullámoknak való kitettség folyamatosan 16, illetve 24 óra hosszúságú volt.

Az, hogy a rádióhullámok közvetlen hatást gyakorolnának a DNS-re, nem kimutatható és nem is valószínű, lévén az ilyen hullámok nem túl nagy energiájúak (a hullámok energiája a forrás kibocsátási teljesítményétől függ, a mobiltelefonoknál ez maximum 1-2 watt). A kutatók azonban feltételezik, hogy a hullámok olyan molekulákat (szabadgyököket) hoznak létre, melyek megkötik a DNS számára mérgező kémiai elemeket, s ez a folyamat tehető felelőssé a DNS megváltozásáért.

A Reflex egyik kutatócsoportja, Isabelle Lagroye (Université de Bordeaux) részvételével azt vizsgálta, hogy az egészséges szövetek egy fontos jellemzőjét - a sejtek megújulása és a programozott sejthalál (apoptózis) közti egyensúlyt - megzavarják-e a rádiófrekvenciák. Hosszú távon ennek az egyensúlynak a megbomlása előmozdíthat rákos folyamatokat vagy a fentebb említett, idegsejtek pusztulásával járó betegségeket. Ez a kutatócsoport semmi ilyen hatást nem figyelt meg. Ugyanakkor - a programban résztvevő más laboratóriumokkal együtt - bizonyos gének kifejeződésének kismértékű csökkenését vagy növekedését észlelték.

Mindebből Lagroye szerint nem vonhatunk még le végső következtetéseket a mobilok egészségkárosító hatására vonatkozóan. Ezt az eredményt előbb meg kell erősíteniük más laboratóriumoknak is, élő szervezetben (in vivo) végzett állatkísérletekkel. Ilyenekben eddig még nem mutatták ki, hogy a rádióhullámok rákkeltők volnának. Ezután következne csak az állatokon kapott eredmények emberekre való kiterjesztésének problémája.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO és az Európai Unió 1998 óta dolgozik egy közös kutatási programon (Interphone), amelyben epidemiológiai (járványtani) módszerekkel vizsgálják a mobilozók körében az agydaganat és más egészségkárosodások előfordulásának gyakoriságát. Eredményeik, amelyeket 2005 végére várnak, közelebb visznek majd ahhoz, hogy a mobiltelefonok okozta valós veszélyt értékelhessük - mely veszély eközben, a készülékek korszerűbbé válásával remélhetőleg csökkenni fog.

 

Jakabffy Éva

 

Szómagyarázat:

DNS: dezoxiribonukleinsav; a sejtmag, ezen belül a kromoszóma egyik legfontosabb, fehérjeszintézist irányító és az öröklődésben döntő szerepet játszó anyaga.

Alzheimer-kór: a leggyakoribb elbutulási forma, a demenciák 50-60%-áért felelős. Az agyállomány fokozatos elsorvadása jellemzi, főként a halánték- és fali lebenyben. Fő tünete az egyre súlyosbodó emlékezetzavar.

Pick-atrófia: elsősorban a homloklebeny idegsejtjeinek sorvadásával járó betegség. Fő tünetei: személyiség- és hangulatváltozás, később a gondolkodási, lényegmegragadási képesség romlása, végül demencia.

Apoptózis: a sejtek programozott elhalása. Felnőtt szervezetben a naponta születő új sejtekkel azonos számúnak kell elhalnia. Ha az apoptózis valamely génje károsodik, nem hal el elég sejt, és ez daganathoz vezet. Ha viszont túl sok sejt elpusztul, sorvadásról beszélünk (pl. neurodegeneratív betegségeknél).

In vivo: az élő szervezeten belüli folyamatok vizsgálatának megjelölésére használt kifejezés.

[origo]

 

további cikkek,információk: www.elektroszmog.lap.hu

Elektroszmog hatásai  :

1. Alvási zavarok

2. Kimerültség, fáradtság

3. Fejfájás

4. Pszichés zavarok, depresszió

5. Magas vérnyomás

6. Szívritmuszavarok

7. Gyengülő immunrendszer

8. Funkcionális meddőség

 

Forrás: http://metropolita.hu/2009/04/25/a-legnagyobb-ellensegunk-%E2%80%93-elektroszmog/