Elektroszmog egészségügyi hatásai

  • PDF

Forrás:

http://elektrosmog.5mp.eu/web.php?a=elektrosmog&o=6C4s8dcTWP

 

Az elektroszmog és ártó sugárzások emberi, állati, környezeti hatásainak ismertetése rendkívül összetett feladat, mivel az ezzel kapcsolatos kutatások, eredmények, alkalmazott gyakorlatok, törvényi szabályozások országonként más – más szinten, más – más megítélésben tartanak.
A hatáselemzés vonatkozásában azonban két fő irányvonal húzódik: az elektronikai iparágak által finanszírozott kutatási eredmények, és az azoktól a függetlenül végzett kutatások megállapításai, melyek jelentősen eltávolodtak egymástól, melynek fő oka, hogy túl szűk határok és keretek közt folyik a kutatás.

Napjainkra már többszörösen bizonyított, valamint a tudományos szakágakban is vitathatatlanul elismert, hogy a mindennapjainkban fellépő elektromágneses mezők az élő testben egy sor biológiai effektust okoznak, melyek részben egészségügyi károsodásokat is jelenthetnek.

A fő kérdések témakörében a leukémia és a rák betegségek mellett megjelentek a hormon háztartásokra tett hatások is. Más szempontok azt jelzik, hogy az építés biológusok által megfogalmazott rendkívül erős és sokirányú, ártó egészségügyi kihatások, korunkban tudományos oldalról még nem kellőképpen igazoltak.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0241091.gif
Minden élőlényt elektromos és mágneses jelek vezérelnek, melyekből mi a legkevesebbet érzékeljük, a legtöbb jel a tudat alatt a sejtek szintjén kerül „feldolgozásra”, tudati ráhatásunk erre nincs, mint ahogy az ártó sugárzásokat sem érzékeljük, melyek hatásait ugyanúgy tudat alatt dolgozzuk fel.

Az érzékelés hiánya miatt ezért a hosszú időszak alatt bekövetkezett egészség károsodás valós okait alig lehet összefüggésbe hozni. Ha valaki pl. nekiszalad egy üvegajtónak és megsérül, azonnal tiszta, hogy mi az oka a sérülésnek annak ellenére, hogy korábban a sérülés forrását nem látta. Amennyiben az emberi szervezetre hosszú évekig, időben elosztva hat egy ártó befolyás, akkor a legtöbb esetben hiányzik a betegség direkt forrása és oka.

Annak ellenére, hogy ez tudományosan még nem teljességgel bizonyított, az elektroszmog és káros sugárzások az emberre és természetre rövid és hosszú idejű ártalmas hatásokat is gyakorolhatnak.
Ezért egyre több orvos óvja pácienseit az elektroszmogtól, számos vizsgálat eredménye teszi kívánatossá a komolyabb védelmet és sokan hívják fel a lakosság figyelmét a tudatos megelőzésre, prevencióra.

Vélemények a sugárzások hatásairól:

- „ Minden negyedik embernek károsodott az immun -, hormon-, idegrendszere. Minden harmadik ember allergiás. Elértünk egy olyan pontot, amely további terheléseket már nem visel el.”
• DGUHT – Német környezeti és humantoxiológiai társaság (1994.).

- „ A biztosítottak 30 %-a környezeti befolyások miatt betegedett meg.”
• Német betegbiztosító pénztárak (1996.).

- „ Minden ember más, minden biológiai rendszer másképpen reagál. Ez a testi, lelki állapoton, az immun rendszeren kívül sok más faktortól függ. A próba alanyok 70 %-a EEG változásokkal reagált a mobiltelefon sugárzási hatásokra, ami egy magas százalékos arány.
• Dr. Lebrecht von Klitzing, Orvos – fizikus, Lübeck egyetem

- „ A leggyakrabban előforduló, elektroszmog hatására kialakuló egészségügyi problémák: idegrendszeri panaszok, szív és keringési, vérképzési problémák, immunrendszer legyengülése, izomgörcsök, krónikus gyulladások, allergiás panaszok. Ez nem azt jelenti, hogy a fentebb felsorolt betegségek csak elektroszmog hatására alakulhatnak ki, más környezeti, örökletes vagy életmódbeli tényezőket is figyelembe kell venni. Az esetek többségénél a veszélyeztető faktorok összeadódnak.
• Dr Tóth János – főorv. Szt. János Kórház Budapest

Napjainkban tehát már semmi újat nem jelent az emberiségnek az elektromosság, az elektromágnesesség, a sugárzások, ill. azoknak való kitettség. Tendencia, hogy az elektromos energia felhasználás nagy mértékben növekvő felhasználást mutat, aminek viszont egyre nagyobb jelentősége van az emberi testre, környezetre gyakorolt ártalmas hatások tekintetében is.

Kisfrekvenciás terhelések egészségügyi kihatásai

Az emberi szervezet működése nagyon bonyolult biokémiai rendszer, mely pontos, rendkívül jól szabályozott működéshez kötött. A vegetatív idegrendszer szabályozza az életfontosságú szervek működését, így a szívfrekvenciát, a veseműködést, légzést és hormonrendszert, amelyeken keresztül valósul meg az anyagcsere, maga az élet.
Az egész szabályozásban természetesen a központi idegrendszer – az agy – a döntő tényező.

Nagyon bonyolult elektrokémiai folyamatokon keresztül valósul meg ez a szabályozás, parányi milliárdnyi kis áramkörök indukálják a biokémiai reakciókat. Mintegy 120 µV potenciál változások működnek elektromos impulzusok formájában a sejtekben pl. az idegi impulzusok, vagy izomműködtetések során. ( 1 mikro Volt = egy milliomod Volt ).
A sejtek molekuláiban lévő folyadékok az elektromos impulzusok hatására történő gyorsuló mozgása felmelegítéshez, thermikus hatáshoz vezet.

Ezen nagyon érzékeny folyamatokba avatkoznak be láthatatlanul az elektroszmog és ártó sugárzások, melyeket emberi érzékszerveinkkel nem érzékelünk. Tehát ezek a külső elektromágneses hatások az emberi test működését befolyásolhatják.

Kisfrekvenciás mágneses sugárzások az emberi testben áramokat kelthetnek, melyek zárt körökön folyhatnak. Ha ezek az áramkörök eléggé erősek, úgy idegeket, izmokat izgathatnak, ill. biológiai folyamatokat befolyásolhatnak.

Az áram erőssége a külső mágneses erősségtől függ. A legfontosabb biológiai effektje ennek a folyamatnak az emberi szövetekre gyakorolt melegítő hatás. Kutatók zöme kétli hogy csak ez a thermikus hatás a jelentős, ezért előtérbe kerültek az athermikus hatások is, mint pl. a hosszú távú elektromágneses expozíciók hatásai.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/ember.jpg
Lehetséges megbetegedések, és problémák az eddigi tudományos eredmények szerint:

Fej: fejfájás, migrén, koncentrációs zavarok, tanulási zavarok, gondolati blokk

Agy: idegesség, idegalapú betegségek: Altzheimer kór, MS, Parkinson, Epilepszia

Agyi tobozmirigy: álmosság, depresszió, alvási zavarok

Szem: szem ingerlékenység, szürkehályog, szaruhártya probléma

Orr: nehezen gyógyuló fertőzések

Fül: fülzúgás, szédülés, beteges hallucinálás

Pajzsmirigy: pajzsmirigy alul, vagy túltengés

Nyirokmirigy: nyirokmirigy duzzadás, lokális gyulladás

Tüdő: megfázás, asztma, tüdőgyulladás, embólia rizikó

Csecsemőmirigy: immunrendszer gyengeség, krónikus betegség

Szív / keringés: szívritmus zavarok, alacsony vagy magas vérnyomás, szívinfarktus

Vér: véralvadás, vérkép változás, cella változás, leukémia, vérzsír emelkedés

Mellékvese: stressz szimptóma, ingerlékenység, agresszivitás

Bél / emésztés: bél ingerlékenység, paraziták, candida, vérzés

Termékenység: potencia, és termékenységi zavarok

Méh / magzat: öröklött tulajdonság változás, koraszülés, abortusz

Csontváz: végtagi fájdalmak, a csontok kalciumtartalom csökkenése, osteoporosys

Végtagok: végtagi forgók fájdalmai, reuma

Izomzat: túlsavasodás, vándorló fájdalmak, lágy testrész reuma

Sejtek: öröklődési hajlam változás, rákbetegség rizikó növekedés

Bőr: allergia, neurodermitys, herpesz.


http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0212545.gif
Változások a vérben:

Fontos alkotóelemei a vérnek a vörös vértestek ( hemoglobin ), melyek többek között a tüdő oxigén transportjéárt felelősek. A vörös vértestek színe a beépült vas atomoktól (ferrum) származik, melyek a Föld mágnesesség hatására feltöltődnek. Ez a mágneses töltöttség teszi lehetővé a vörös vértesteknek, hogy a legkisebb véredényekbe bekerüljenek, és mindenhol ellássák az egészségmegtartó feladatukat.

A váltóáramos elektroszmog hatására a vér megváltozik, a természetes mágneses töltöttség összeomlik. Ezzel egyidejűleg a test energiája, és a vér magas felületi feszültsége megszűnik. Az elektromos törvényszerűségek okán: romlik a sejtek tápanyag ellátása, a vér és a szervezet túlsavasodik, ami vérrögök kialakulásához vezet, melynek későbbi következményei: trombózis, embólia, infarktus vagy egyéb megbetegedések lehetnek..

Az emberi test napközben viszonylag jól reagál, jól kezeli az elektroszmog terheléseket, mivel az életvitel során változó környezetben mozog. Éjszaka – a pihenési ciklus alatt – viszont huzamosan egy helyben tartózkodik, sokkal érzékenyebb a terhelésekre, ezért az alvóhely elektroszmog mentesítése nagy fontossággal bír.

A szervezet túlsavasodásának elkerülése nem csak a helyes étrenddel biztosítandó, de figyelemmel kell lenni az elektroszmog terhelések elkerülésére, vagy megfelelő védelemre is.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0239127.gif
Hosszútávú hatások az agyra:

A mobiltelefon és rádiótelefon készülékek hatásaira vonatkozóan számos kutatás megállapította: hogy már kevesebb mint egy perces telefonálás hatására is megnyílik a vér – agy – gát. Ez a természetes sorompó azt szolgálja, hogy normál esetben ne kerülhessenek a vérben szállított méreganyagok az agysejtek belsejébe. Ez tehát egy sejtszintű védelem mely csak az agysejt működéshez szükséges anyagok beengedését szolgálja.

Ha az elektroszmog hatására ez a gát megnyílik, úgy bekerülhetnek olyan méreganyagok, prionok (nehézfémek, fogtömés amalgám stb.) az agysejtekbe, melyek betegségeket okozhatnak: pl. alzheimer kór, parkinson kór, epilepszia, MS., Kreutzfeld – Jakob kór.

Ez nem csak emberre, de háziállatokra nézve is ártalmas lehet. Pl. mezőgazdasági nagyüzemekben a tehenek fülébe chip- készüléket rögzítettek, melyek a rádiós coputer kapcsolattal követi a tehén táplálkozási evési- ivási szokásait, jellemzőit. Nem történt még azonban vizsgálat arra nézve, hogy ezek az online – tehenek milyen terhelésnek, milyen következményeknek vannak kitéve.

A mobil adórendszerek, telefonok ipari gyártói, forgalmazói, üzemeltetői által felkért szakemberek ugyanakkor semmiféle agyi, vagy más egészségügyi ártó hatást nem állapítanak meg, ill. gondosan ügyelnek arra, hogy berendezéseik, készülékeik megfeleljenek, és országonként az előírt törvényi határértékeknek és azokat betartsák.

Aktuális példa az eltérő megítélésekre az évek óta húzódó római vatikáni rádióadókkal kapcsolatos polgári per, melyben az adókörzetben sűrűn előforduló rákos megbetegedések miatt perel az ott élő lakosság.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0196534.gif
Zavarok a hormon háztartásban:

A hormon háztartás vezérlését ellátó mirigyek nem csak az életfunkciókért, de kedélyállapotunk befolyásolásáért is felelősek. Évtizedek óta tudott, hogy a mirigyek nagyon érzékenyen reagálnak természetes és mesterséges elektromágneses hatásokra.

A csecsemőmirigy többek között a test energia háztartásért, és az immunrendszerért felelős. Vezérli a fehér vérsejtek képzését, melyek a kórokozókat felismerik, és megsemmisítik. Elektroszmog behatására ( 50 Hz-es háztartási energia hatására is) a funkció képességük zavarttá válik, amivel a saját testi rezisztencia csökken.

Ezért az elektroszmog behatására betegebbekké válhatunk, ami egy rendszeres megfázástól a rák betegségig is eljuthat.
Számos vizsgálat igazolta, hogy nagyfeszültségű vezetékek közvetlen közelében a gyerekek többszörösen gyorsabban betegednek meg leukémiában, mint máshol.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0196538.gif
Az agyi tobozmirigy a melatonin neurohormon által vezérli többek között az alvási és ébrenléti ciklust. A tobozmirigy nagyon érzékenyen reagál az elektroszmogra, és gyorsan kiesik az egyensúlyából.

Elektroszmog hatására a melatonin termelés válik zavarttá. Ennek következtében alvászavarok, és krónikus fáradtság léphet fel. A melatonin a rákos sejtek kialakulását is gátolja, ezért az elektroszmog következtében fellépő akár 50 %-os melatoninszint csökkenés nagyban növeli a lehetséges rákos megbetegedés rizikó faktorát.

A tobozmirigy továbbá a serotonin tárolását is ellátja. A serotonin mint öröm hormon mértékadóan befolyásolja hangulatunkat. A serotonin hiánya búskomorsághoz, életuntsághoz, depresszív hangulathoz vezet. Aki tehát depresszióban szenved, annak ajánlott az elektroszmog minden formájának elkerülése.

A mellékvesekéreg feladata többek között, hogy a cortison hormonnal hogy a testben a fertőzések ellen hasson. Ennek csökkenésével nagyobb mértékben fordulnak elő gyulladások, és növekszik az allergiakészség is. Modern kultúránkban az allergiás megbetegedések számának lényeges növekedésének oka szoros összefüggésben áll az elektroszmoggal.

A mellékvesekéreg további hormonja az Adrenalin, amely stressz szituációban vezérli az anyagcserét, és emeli a vérnyomást. Elektroszmog hatására megsokszorozódik az adrenalin kiválasztás.

Az adrenalin feladata, hogy teljesítőképességünket rövid ideig emelje. Az elektroszmog ezáltal a szervezetünket egy tartós extrémszituációba hozhatja, amely a szervezetet állandó feszültségben tartja, és növeli az agresszivitási készséget. Ennek következtében stressz, túlfeszítettség, vagy összetörés is felléphet.

Ugyanaz a kiváltó ok – az elektroszmog – tehát a tobozmirigyre gyakorolt hatással depresszióhoz, a mellékvesekéregre hatással pedig agresszivitáshoz is vezethet. Nem zárható ki, hogy szélsőséges magatartások, vagy ámokfutások is egy elektroszmogos terhelés következményei legyenek.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0079102.gif
Az idegrendszeri hatás sem mellőzhető, hiszen az emberi testben több mint 10 milliárd idegsejt gondoskodik az életfunkciók vezérlésének információ cseréjéről.

Eközben egy minimális, 1 – 250 µV ( 1 mikrovolt = 1 milliomod Volt) elektromos impulzus keletkezik. Extrém esetben egy idegsejt 120 impulzust tud másodpercenként elosztani ( 120 Hz). Az agy összességében másodpercenként 1 millió impulzust tud feldolgozni ( ez 1 MHz –es teljesítménynek felel meg).

Minden testi funkció ezáltal az információs rendszer által vezérlődik: mozgás, szívritmus, légzés, gondolkodás, érzetek stb.
Az ideg végződések különösen érzékenyen reagálnak külső impulzusokra.

Az elektromágneses térerősségek törvényi előírt határértékének már egy ezredét is már érzékelik, ami egy agyi áramokat mérő EEG készülékkel mérhető. Aligha képzelhető el, hogy az idegrendszerünk külső elektromos tartós terhelése hatás nélkül maradna.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0079103.gif
Az emberi sérülékenység példájaképpen: elektroszmogos hatás nélkül is lehetséges egy 15 Hz frekvenciára beállított stroboszkópos indukcióval epilepsziás esetek kiváltása. Ez esetben nem az elektromágneses inger nagysága, hanem az agyi idegsejtekre ható frekvenciája a kiváltó tényező, melyet felismer az agy a saját speciális agyi területi frekvenciája rezonánsa képpen, és annak megfelelően reagál.

Gyakorlati példaképpen: az egyre szaporodó magas frekvenciás adóberendezések egyre növekvő volumene, egyre növekvő hullámtartományai, melyek hasonló rezonanciába léphetnek egyes idegsejtekkel. Ha mégoly alacsony is az adórendszer teljesítménye, de egyre több idegsejtet ér el a rezonáns hatás, annál jobban növekszik lehetségesen egyes ártó hatások, megbetegedések rizikója.

Nagyfrekvenciás terhelések egészségügyi kihatásai:

A nagyfrekvenciás tartomány ( 30 KHz – 300 GHz között ) egészségügyi és környezeti kihatásai eltérnek a kisfrekvenciás hatásoktól. Ezen terhelések volumenének jellemző mértékegységére a teljesítmény sűrűséget ( mW / cm2 ) alkalmazzák. A teljes nagyfrekvenciás tartományra integrálva a teljesítmény sűrűség a föld felületére vetítetten átlagosan: 0,07 µW / cm2 = 0,00007 mW / cm2.

Amerikai nagyvárosokban végzett, néhány évvel ezelőtti mérések eredményei azt jelezték, hogy az emberek 99 %-a kevesebb mint 0,001 mW / cm2 terhelésnek van kitéve, és kb. 1 % -a ( pl. adótornyok közelében ) kap intenzívebb terhelést 1 – 10 mW / cm2 nagyságrendben.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0282588.gif
Thermikus hatások:

A testhőmérséklet megemelése a nagyfrekvenciás behatás legfontosabb hatása ( termikus hatás ), melynek során a sugárzási energia hőenergiává alakul ( abszorbció ). A nagyfrekvenciás sugárzások azok frekvenciális karakterétől függően különféle mélységekben tudnak testünkbe behatolni: pl. egy 200 MHz-es sugárzás az izomszövetekbe kb. 3 cm mélyen, a zsírszövetekbe 10 cm mélyen, egy 4 GHz-es sugárzás az izomszövetekbe 0,3 cm mélyen, a zsírszövetekbe 3 cm mélyen tud behatolni.

Itt további faktort jelent a rezonáns hatás mértéke is, mely nagyban befolyásolhatja a behatások mértékét. Ahhoz hogy az egész test hőmérsékletét 1 C0 fokkal megemeljük, ahhoz 1 – 4 W / Kg SAR értékű sugárzási teljesítményt kell közöljünk.

Az hogy az emberi testre gyakorolt termikus hatás milyen mértékű ártalmat vagy károsodást okoz függ attól, hogy milyen mértékű a lokális felmelegedés, és függ attól, hogy az adott testrésznek ( szervnek ) mennyire jó a termikus regulációja.

Azok a szervek, melyek kevésbé rendelkeznek hővezető képességgel és kevésbé vérellátottak, a lokális felmelegedéseket nehezen tudják kiegyenlíteni ( pl. a szem, vagy a férfi ivarszervek ).

Ez a hatás különösen lázas, vagy idős embereknél, diabetikus betegeknél igényel külön figyelmet, esetleg gyógyszeres beavatkozást, mivel nagyobb izzadékonyságot, vagy vérnyomás emelkedést is okozhat, férfiaknál esetlegesen sterilitáshoz is vezethet.

A nagyfrekvenciás terhelés emberileg akkor érzékelhető – mint hőérzet – ha eléri a 13 – 21 mW / cm2 értéket. Fájdalom érzet legalább 20 s –ig tartó 3.100 mW / cm2 nagyságú teljesítmény sűrűségnél érzékelhető.

Azon terhelések, melyek meghaladják a 10 mW / cm2 , és 4 W / Kg SAR értéket már különféle komolyabb ártalmakat és károsodásokat is okozhatnak úgymint: sejtmembrán változás okán változás az anyagcserében, változás a vér,- az immun, - az idegrendszerben, - viselkedési reflexekben.

Még magasabb terhelések esetén behatások észlelhetők a sejt növekedésekben, ártalmak az embrió növekedésben, zavarok a szem funkciókban, szívinfarktus okán egészen a halálos kimenetelig.

Nagyon magas terheléseknél ( 50 mW / cm2 felett ) mint pl. speciális munkahelyeken ( radar ) fejfájás, fáradékonyság, kedvetlenség, félelem, izgatottság, alvászavarok jelentkezhetnek a differenciált emberi érzékenység függvényében. Különösen veszélyes itt a vérsűllyedés foka, mely infarktushoz is vezethet.

Atermikus hatások:

A Nagyfrekvenciás terhelések atermikus hatásait illetően a tudomány a 70 – es évekig abból indult ki, hogy ezek sugárzások termikus hatásokat nem fejtenek ki, és biológiai hatásuk sincs. Ma sem zárultak le a kutatások, de lényegesen közelebb jutottak az eredmények a valós hatásokhoz, melyek a következőkben foglalhatók össze:

Sok területen regisztráltak a sejtekre gyakorolt atermikus effekteket, de ezek még tudományosan nem ismertek. Az effektusok nagyobb jelentőséggel a modulált magas frekvenciás sugárzási tartományokban jelentkeztek. Az atermikus sejt effektusok relevanciája tudományosan ma még nem tisztázott, ill. általánosságban még nem akceptáltak, nem ismertek még a hosszú távú ( pl. 15 – 20 éves ) hatások.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0310744.gif
A mobil telefonok és rádiótelefonok nagyfrekvenciás működésének egészségügyi hatásai napjainkban minden országban viták tárgyát képezik, az azonban bizonyos, hogy az egyre korszerűbb készülékek a fejlesztéseknek köszönhetően tendenciózusan – nem ok nélkül - már egyre „kisebb” teljesítményűek.

Az eddigi kutatások eredményei szerint a mai alkalmazott 1 -2 W os telefon készülékeknél : 15 perces beszélgetési idő alatt, 250 mW készülék teljesítmény mellett, 835 Hz frekvenciás vonalon 0,9 C0 fok thermikus hő emelkedést mértek az emberi fejen. ( Piuzzi 2001. ).

Más esetben egy 30 perces beszélgetés alatt a fülnél közel 2 C0-os hőemelkedést mértek egy 2 W –os telefon készülék használatakor ( Santini ), és megállapítást nyert, hogy ezt a nők jobban érzékelik mint a férfiak.

Megjegyzendő, hogy Magyarországon a jelenlegi mintegy 5.000 GSM bázisállomás mellé további 2.500 – 3.000 bázisállomás fog épülni a hazai 3G hálózatok kiépítéséhez. Érzékletes példa, hogy egy 3G bázisállomás alig tizedannyi sugárzást bocsát ki, mint egy a taxisok által használt rádió adó – vevő.

A Környezetvédelmi Minisztérium 2005. áprilisi jelentése szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a bázisállomások közelében lakó emberekre nézve nincs egészségi kockázat annak alapján, hogy a várható expozíciók az ajánlásokban szereplő határértékeknek a töredékét sem érik el. Ugyanakkor a közérzetük miatt egyes esetekben lehetséges indirekt, rossz közérzetben megnyilvánuló, pszihére káros hatás.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0344843.gif
A WHO szerint a mobil telefonok óriási elterjedése újszerű közegészségügyi kérdéseket vet fel, ugyanis a nagy érintett populáció miatt egy viszonylag kis egészségügyi kockázat is következményekkel járhat. A WHO és az Európa Tanács is –kellő ismeretek hiányában – a kérdés elővigyázatos kezelését ( „precautionary approach „) vetette fel.

Dr Varga András a heidelbergi egyetem szakértője szakvéleménye szerint a távközlési biológiai hatások 4 csoportba sorolhatók:
- hőhatás,
- ingerhatás
- információhatás
- szinergetikai hatás.
A magyar szabályozásban rögzített határértékek csak a hőhatásra terjednek ki, holott a panaszok a többi hatástényezőkre is kiterjednek.
Tehát lehet egy expozíció törvényileg megfelelő, és mégis egyéb kihatásokkal is rendelkezhet.

Amíg a hőhatás az alaprészecskék mozgásán ( atom, molekula ), addig a többi hatás a molekuláris kölcsönhatásokból ered. Az elektromágneses terek biológiai határértékei országonként akár több nagyságrendben is eltérnek ( Magyarországon 10 µW / cm2, addig az USA –ban 3.000 µW / cm2 határértéket tapasztalhatunk ).

Példák a nagyfrekvenciás expozíciók ártó biológiai hatásairól:

Az egyéb ártó hatásokról számos példát, híradást lehet említeni, melyek jelzik, hogy ártó hatások fennálnak, melyek tudományosan még vizsgálandók, megoldandók pl:

• R. Maier ( Mainzi Egyetem, 2002. ) közölte, hogy 0,1 µW / cm2 teljesítményű mobiltelefonnal ( 1800 MHz ) 50 percig besugárzott személyeknél emlékezeti zavarok keletkeztek

• Több németországi jelentés számolt be arról, hogy adó tornyok 200 m-es körzetében bizonyos állatok ( borjú, csirke ) testi deformációkal születtek.

• A francia Jeanjon család ( Franciaország, Arte ) 18 évig foglalkozott csirkekeltetéssel probléma nélkül. Amióta 2002.-ben a háztól 50 m-re bázisállomást építettek, egyetlen csirke sem kelt ki a tojásokból.

• Megemlítendők Lengyel kutatások (1988), melyek megállapították honvédségi vizsgálatok során, hogy katonai radarállomások környezetében bizonyos típusú rákbetegségek gyakoriságy 3 – 7 szeres volt.

• Állatkísérletek eredményei ( egér, patkány ) azt jelezték, hogy 2,45 GHz frekvenciájú, és 0,5 mW /cm2 teljesítményű magasfrekvenciás térben az állatokon a tumor képződés 3,5 szörös volt, és egyes fajoknál ennek a kétszerese lépett fel.

• Keilmann és Grundler kutatók gomba kultúrák erős visszamaradását vagy felgyorsulását állapították meg a különböző sugárzásos magas frekvenciás terhelések függvényében.

• A heidelbergi Hygiene – Institut kutatója Varga prof. megállapította (1989), hogy az 1,5 GHz frekvenciájú 0,1 – 3,0 mW / cm2 teljesítmény sűrűségű magasfrekvenciás sugárzással kezelt tyúktojásokból szignifikánsan több hibás csirke kelt ki, és több embrió elpusztult, melynek okán azt a következtetést vonta le, hogy az 1,5 W / cm2 –nél nagyobb teljesítmény terhelés az embernél is károsíthatja a csíraanyagot, és ezért a határértéket ehhez az 1,5 W / cm2 értékhez javasolta.

• A 2000.-ben kezdődött római vatikáni per, melynek lakossági vádja, hogy Santa Maria di Galeria városrészben a Vatikán rádió adói a megengedettnél jóval magasabb ( szakértők szerint háromszoros ) sugárzásukkal a környékbeliek között rákos megbetegedéseket okoznak. Itt a rákos betegedések arányai 30 %-al múlják felül az országos átlagot, gyermekek körében pedig hatszoros az arány Róma egyéb területeihez mérten. 1996-ban itt a halálesetek 60 %-át rákos megbetegedés okozta. A Vatikán közvetlen káros hatást, ill. szabálysértést nyilatkozatában nem ismer el.

• A Népszabadság 2005.05.10.-i híradása szerint egy úniós Reflex program ( 7 ország 12 kutatócsoport ) vizsgálatai és eredményei szerint a mobiltelefonok körüli elektromágneses mező már kis dózisban is változásokat okozhat a sejtek génállományában, mely többféle betegség, akár daganatos elváltozás kialakulásához is vezethet.

• A brit Cancer Intézetben elvégzett tesztek bebizonyították, hogy semmiféle összefüggés nincs a mobiltelefonok elektromágneses sugárzása, és egy bizonyos agydaganat kialakulása között.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0178845.gif
Egy franciaországi felmérés szerint, amelyet 2002 –ben végeztek el ( Santini R) és amelyen 530 önkéntes személy vett részt, 16 féle egészségügyi szimptomára kerestek választ. A kiválasztás önszelekciós alapon történt, tehát olyan emberek részvételével, akik valamilyen összefüggésben valamely – a mobil adók által előidézett - egészségügyi problémával rendelkeztek.

A vizsgálat arra irányult, hogy hogyan alakultak az egyes tünetek a lakás és a nagy frekvenciás adó közti távolság függvényében.
Megállapítható pl. hogy az 50-100 m közötti távolsági sávban – ami jellemzően a városi közeget érinti - jelentős emelkedés tapasztalható az egészségügyi problémák körében.

A problémák okai tehát fizikaiak, melyekkel az adó berendezésektől származtathatók. ( forrás: Dr med. Gerd Oberfeld – Salzburg WTA Expertenworkshop / 2005.)

Számos kutatás folyik korunkban melyek különböző hangsúlyos területeket érintenek, úgymint az agy aktivitásának vizsgálata, a sejtek kalcium háztartásának vizsgálata, a viselkedésre gyakorolt hatások, a rák megbetegedések rizikó faktor viszonyai.

http://elektrosmog.5mp.eu/honlapkepek/elektrosmog/6C4s8dcTWP/nagy/j0423041.gif
Az állapotos nőket, és gyermekeket a modern diagnosztikai technikák nagyfokú sugárzás veszélynek teszik ki, melyre az Európai Környezeti és Egészségügyi Bizottság 2005.12. 12.-13.-án tartott konferenciáján világítottak rá.

Az ionizáló sugárzás pl. rákos megbetegedéshez is vezethet. A számítógépes tomográfiai vizsgálat meglehetősen nagy dózisú sugárzással jár, így csak akkor kellene alkalmazni, ha egyéb alternatíva nem áll rendelkezésre.

Az ultrahangos vizsgálatokat sokszor nem orvosi okokból is alkalmazzák, pl azért, hogy extra képet készítsenek a magzatról a családi fotóalbumba. Ezek a felvételek szintén nagy intenzitású sugárzással járnak, és a méhmagzatra kifejtett hatásuk mindeddig ismeretlen.

A túlzott mértékű ultraibolya sugárzásnak való kitettség – amelyre az észak – európaiak különösen érzékenyek bőrrákot, sőt akár melanómiát is okozhatnak.

Ennek érdekében a BFS megrendelt a müncheni Ludwig – Maximilian Egyetemtől egy kétéves tudományos kutatást, melynek keretében Bajorországban 3000 fiatalnál végeznek vizsgálatokat arról, hogy milyen érzékenységek, és zavarok lépnek fel a mobilok expozíciója során a gyermekeknél ( a vizsgált kérdéskörök között szerepelnek: fejfájás, alvászavarok, koncentrációk gyengülése, hyperaktivitás, idegesség, szédülés, rossz közérzet ).

A BFS ( Német Sugárvédelmi Hivatal ) 2006.02.01.-i sajtótájékoztatásán kinyilvánította, hogy a mobil telefont használó gyermek és fiatal korúak nagy számát a hivatal rendkívül komolyan veszi, mivel ez a korosztály rendkívül érzékeny a mobil térerősségekre, és ezért ez a megelőzések centrumába helyezendő.

Jelenleg pl. nem ajánlott Németországban fiatalkorúaknak 0,6 SAR érték feletti mobil telefon használata, valamint 15.000 EUR. büntetés terhe mellett törvényileg tiltott a 18 év alattiaknak solárium szolgáltatás nyújtása.