Jönnek a gondolatokkal irányítható számítógépek

Egyre közelebb kerülünk a gondolatvezérléshez, viszont napjaink rendszerei még nagyon lassúak.

  Neurable nevű neurotechnológiai cég gyakorlatilag elavult eszközként tekint az egérre, a billentyűzetre és az érintőképernyőre. A vállalkozás jelenleg egy sisakszerű agy-számítógép interfészen dolgozik, amely egy EEG-készülékkel működik, s képes kiolvasni és a gyakorlatba átültetni az emberek gondolatait. Már egy mozdulatra vagy szóra való gondolás mérhető módon megváltoztatja az elektromos agyi aktivitást. Ramses Alcaide, a Neurable alapítója és első embere közölte, hogy a rendszer nem reaktív, hanem proaktív módon működik, vagyis már akkor ki tudja olvasni az információkat az agyból, amikor valaki még nem is tudja, hogy valamit tenni fog.

A tudósok már évtizedek óta a technika megalkotásán fáradoznak és az elmúlt években komoly előrelépéseket értek el. Laboratóriumi körülmények között már nagyon jól működik az, hogy az emberek kizárólag a gondolati erejüket használva szövegeket írnak le vagy protéziseket mozgatnak. Ugyanakkor a folyamatok még nagyon lassúak és szinte mindegyik jelenlegi agy-számítógép interfészhez szükség van egy diódákkal ellátott nedves gélpántra, amelyet az illetőnek el kell helyeznie a fején. Vagyis mindez még nem egy olyan technika, amellyel az ember csak úgy kényelmesen közlekedne a városban vagy a számítógépe előtt játszana. Ráadásul a jelenlegi rendszerek nem csupán kényelmetlenek, de nagyon drágák is – főleg az átlagfelhasználók számára.

A Neurable fejlesztése sokkal kényelmesebb a jelenlegi megoldásoknál, nincs hozzá szükség különleges gél használatára sem, a fej tetején elhelyezett elektródák száraz bőrön is alkalmazhatók. A rendszerbe integrálták az SMI nevű vállalat technikáját, amely kiértékeli a viselő szemmozgásait. A legújabb változat pedig már egy apró szerkezet, amely a fülben hordható. Egyelőre nem ismert sem az új változat ára, sem a pontos megjelenési dátuma, de különleges játékcsarnokokban virtuális valóság játékok közben már néhány érdeklődő kipróbálhatta az eszközt. A Neurable az Estudiofuture nevű spanyol virtuális valóság társasággal közösen kifejlesztett egy számítógépes játékot, amelyben tesztelhető a technika és a külső fejlesztők is hozzáférhetnek egy előzetes verzióhoz, amelynek segítségével további játékokat, alkalmazásokat és más programokat készíthetnek.

Alcaide hangsúlyozta, hogy a rendszer előnye az, hogy mindenki számára nyitott, legyen szó öregekről vagy fiatalokról, profi vagy kezdő játékosokról. Senkinek sem kell kézikönyvet olvasnia, a készülék közvetlenül az agyból szedi össze a szükséges információkat. A viselővel kapcsolatos finomhangolás mindössze néhány perc alatt megtörténik.

A hardver mellett a szoftver is fontos. Az agyi tevékenységet a használt mesterséges intelligencia elemzi ki és alakítja át parancsokká. A mesterséges intelligencia megtanulja, hogy hogyan néz ki a felhasználó agya akkor, amikor összpontosít. A P300 nevű különleges agyi jelet hét elektróda méri. Ez a jel akkor jön létre, ha valaki például meglepődik valamin, illetve újra felismer valakit vagy valamit.

A Neurable mellett a Rythm nevű startup is az úttörők közé tartozik. A Rythm feltalált egy EEG-fejpántot, amely képes álmodás kőzben mérni az agyhullámokat, majd az alvásciklus megfelelő szakaszában megnyugtató zörejeket és zajokat lejátszani.

A terület iránt rendkívül sok vállalat és üzletember érdeklődik. Az előbbiek között van a Nissan és a Facebook, míg az utóbbiak között Elon Musk. A különböző víziók helyett Alcaide viszont nagyon is realista módon gondolkodik és úgy vélte, hogy a rendszerük legnagyobb felhasználási lehetőségei nem a számítógépes játékokban lesznek, hanem teljesen “unalmas” alkalmazási területeken, például a gyárakban. Elképzelhető például, hogy egy munkás egy biztonságos helyről gondolatvezérléssel irányít egy ipari robotot. A Neurable az emberek közötti kommunikációt is forradalmasíthatja, hiszen a gondolatátvitel valósággá válik. Erre példa lehet a szöveges üzenetek elküldése. Egy ilyen technika hatalmas lehetőségeket adna többek között a mozgáskorlátozottaknak.

Fontos ugyanakkor, hogy a technika még nagyon a kezdeti szakaszban van, Alcaide éppen ezért arra számít, hogy lesz ellenállás az emberek részéről az agy és a számítógép összekötésével kapcsolatban. De korábban ugyanezt megéltük a hitelkártyás online vásárlás és más új technikák kapcsán is. Amint a felhasználók érzékelik majd az előnyöket, csökkenni fog az ellenállásuk. Ezenkívül a rendszer csak olyan specifikus agyhullámokat olvas ki, amelyek egy konkrét tevékenységet kötnek össze egy konkrét környezettel. A bizalom megszerzése és megtartása elsődleges lesz. Bár a technikával nagyon sok dolog megvalósítható, de a Neurable nem szív majd le olyan információkat, amelyek a megosztáshoz túlzottan személyesek lennének.

Tudósok már 2014 júniusában bemutatták, hogy a gondolat által vezérelt repülés megvalósítható. Dr. Florian Holzapfel, a Müncheni Műszaki Egyetem professzor és munkatársai az Európai Unió által támogatott Brainflight nevű program keretében vizsgálták, hogy miként működhet a gondolatok által vezérelt repülés. Elon Musk pedig tavaly áprilisban jelezte, hogy közvetlenül az agyból olvasná ki a gondolatokat. Ehhez egy új céget is létrehozott, amely a gépek uralmának elkerülését célozza, mégpedig az ember és a gépek közötti telepátia lehetővé tételével.

Eredeti cikk ITT