Szex és spiritualitás

  • PDF

Hová tűntek a határozott nemi szerepek? Miért nem találnak a nők valódi férfit, és miért van tele a világ férfias nőkkel? Létezik még jó szex, amit érzelmes kísérnek? Vagy be kell érnünk azzal, amit ad a korszellem? Ennyi költői kérdés után ki kell mondanom: most nem a Szex és New York egyik boncolgató cikkét fogod olvasni Carrie tollából, bármennyire hasonlónak tűnik is a kezdés…
Felteszek még egy kérdést, amin érdemes a cikk végéig elgondolkodni: mi az, amit két ember – akik összekötötték az életüket – adhat egymásnak és amiért megéri kitartaniuk a kapcsolat mellett? Figyelem, ez semmiképpen sem olyan dolog, amiért pénzt adunk, vagy amit megkaphatunk az édesanyánktól, a barátunktól vagy a kutyánktól.

Sok zűrzavar veszi körül a nemiséget. A szerepek társadalmilag összemosódnak, a családon belül sem tisztázottak, a fizikai aktusról pedig a legtöbb ember a szégyenre asszociál. Vagy a teljes gátlásosság, vagy az érzelemmentes gátlástalanság jellemzi korunkat – pedig a szexualitás az egyik legnagyobb misztérium a világon. Vannak jól hangzó, frappáns magyarázatok, amelyek az evolúciós fejlődésből magyarázzák szexuális viselkedésünket, és vannak spirituális jellegű nézőpontok is. Én ez utóbbiból főleg a keleti vallások megközelítését igyekszem itt bemutatni.

Az univerzum szexuális mivoltának régóta tudatában van az emberiség. A legegyszerűbb, mindenki által ismert jel, a jin-jang is ezt ábrázolja: az egymással ellentétes, de belsejében a másikból egy részt hordozó erők dinamikáját. A tibetieknél a jab-jum (apa-anya) ábrázolások meglehetősen realista módon mutatják be a két princípium közösülését. A régi mítoszok nagy részében Ég-atya és Föld-anya egyesülése szerepel. Ez a gondolat a hieroszgamosz (szent nász), amely megjelenik az alkímiai mennyegző képében, a misztikus kereszténységben is. Az ősi jóga filozófia szerint a férfi lélek (Purusa) az, aki néz, és amit néz, az a nő (Prakriti). Tehát jelen pillanatunk is egy szexuális jellegű esemény. A megismerő tudat és a megismert jelenségek egyesülése, szeretkezése.

A teljesen független alanyiság, és minden tapasztalat – legyen az anyagi, érzelmi vagy gondolati – kölcsönösen hatnak egymásra. A jóga célja, hogy leigázza ezt a világhoz tapadtságot, és a lélek felszabaduljon ennek a sztriptíztáncosnőnek (a világnak) a rabságából. Ez a tendencia szinte mindenhol megjelent valamilyen ideológiával: a férfiak meg akarnak szabadulni a nőktől. Ahol szerzetesrendek bukkantak fel, ott a világtól, a nőtől való menekülés az egyik motiváló elem. Létezik azonban olyan spirituális megközelítés is, amely nem megszabadulni akar a másik oldaltól, hanem egyesülni vele, és általa kiteljesedni. Ez pedig a tantra.

A mindennapi életünkben rengeteg védőfalat építettünk fel és ezek csak látszólag segítenek kézben tartani a dolgokat. Viszont a védekezéssel elvesztettük az eksztázist. Mindenki keresi valamilyen módon a kitörést, az örömöt, és a két fő út ehhez a nő és a férfi útja, ahogy azt a tantra megmutatja nekünk. Minden, ami férfi bennünk, az a szabadságot keresi, minden, ami női, az pedig a szeretetet, a biztonságot. Több szinten keressük ezt, pillanatnyi állapotunknak megfelelően.

Az első szinten ezt egymástól várjuk, és küzdünk érte. A férfi harcol minden ellen, ami a szabadságát korlátozza – megpróbál a hegyek királya lenni. Az asszonynak a konyhában a helye, és nincsen szava. Háborúzik a hím a szabadságért, és megszabadulna mindentől, ami gátolja. Ha máshogy nem megy, akkor alkoholizmussal. A nő pedig belemegy mindenbe, ha figyelmet kap: „Lehet, hogy bánt, de legalább engem, és nem mással van.”  Ezen a szinten találkozik a nagy mell a nagy pénztárcával. Itt a hiszti vagy a szex a női fegyver. Ezen a szinten úgy tűnhet, hogy a férfi az erősebb, de valójában mindig a nő lesz az. Valahogy úgy történik, hogy a férfi civilizáció könnyedén eltapossa természet-anya virágait, de a vulkánkitörés, a hurrikán, a szökőár, a járvány ellen képtelen védekezni. És ezt minden férfi tudja. Ennek az archetipikus ábrázolása Káli istennő, aki férfiakon tapos, nyakában frissen tépett, vértől csöpögő férfifejekből álló nyaklánc. Kitárt vagináján elnyeli és újraszüli a világot. Bár sok mindenre csak ezen az első szinten találunk rá, de ha a mostani világunkat vizsgáljuk, akkor a második szintet érdemes néznünk.

Elkezdtük beintegrálni a másik nem energiáit, kiegészültünk: már nem a másiktól várjuk a boldogságunkat. A férfi felfedezte, hogy van teste, van lelke, már nem nyomja el a nőt. A nő céltudatossá vált, tanul, munkát vállal, komolyabb karriert épít, önálló. Ez egy gyógyuló fázis, ilyen szempontból szükséges és fontos, de nem feltétlenül extatikusan boldog. A férfi ritualizálta a szabadságért való küzdelmét: focit néz. Feladta a határozottságát, attól szabad, hogy nem vállal felelősséget. A tudat szabad ürességét a tévé előtt bambulás, az internet céltalan használata, a játék által keresi. Erre a bambulásra mindenképpem szüksége van, de nem a céltudatos cselekvés helyett. A nő túl keménnyé válik, nem bízik a férfiban. Az erős férfitól tart, mert az elnyomná, a gyenge pedig nem kaliber számára. A szeretetet csoki pótolja, vagy a hűtőre írt utolsó figyelmeztetés: „Szeretem magam!”

Ezen a szinten létezhet a két fél között kiegynesúlyozott, viszonylag jó kapcsolat, de mintha hiányozna valamilyen fűszer az együttlétből. A nő ösztönösen, állandóan teszteli a férfi figyelmét, tudatosságának mélységét. Például, amikor azt mondja, hogy „Menj innen”, és becsapja az ajtót, akkor 10 esetből nyolcszor várja, hogy a férfi utánamenjen, simogassa meg, vigasztalja, vagy teperje le, stb. Egy második szintű férfinek nem nyitott a szíve, így csak arra tud figyelni, amit a nő mond, ezért azt teszi, amit az kér tőle, és távozik. A férfi kihívása az, hogy tudja, mit érez a nő. Ez egy kicsit nehéz, mert a nő érzései akár pillanatonként is változhatnak.

Tipikus teszt amikor a nő felmutat két fülbevalót, és a férfi bizony nem tudja, melyik illik a ruhához és a pillanathoz. A férfinak három cipője van, és számára a funkcionalitás a lényeg. A nő az energia, a fény, a látvány, így ha megteheti, neki harmic pár cipője van s még a bugyija színe is összhangban áll a többi ruhadarabjával, akkor is, ha csak ő tudja, hogy mit visel, és a bugyi nem fog aznap kivillanni. Ez mind energia és érzelem, amit a férfinak meg kell tanulnia megérteni.

A harmadik szinten  ismét irányít a férfi, de már nem egóból. Beleérez a nő szívébe, és úgy vezeti a kedvest, ahogy azt egy táncban kell. Mélyebbre tárja a nő szívét, mint ahogy az egyedül meg tudna nyílni. A nő már nem elesettségből, szükségből adja át a gyeplőt, hanem mert így esik jól neki. A férfi a tudatosság mélységét adja, a nő a szíve ragyogását. A férfi szabad, akármi is történik, széttárt karral belesétál a hóviharba. A nő képes szeretetet adni, ragyog mindenre, és ezzel a ragyogással megváltja a világot. Hogy ide eljussunk, el kell fogadnunk az első két szint dolgait, és megtölteni azokat szeretettel.

A férfi az első szinten öl-hal, a másodikon meghátrál, a harmadikon ismét képes ezeket megtenni, de magasabb célokért. Az erőszak szívvel töltött formája a harcművészet. Az első szinten a nő szépsége árucikk, a másodikon inkább a lelkét igyekszik előtérbe tenni, a harmadikon a ragyogása eszközzé válik a szeretet megváltó sugárázásához.  A férfi célt talál, ügy lesz az életében, a nő pedig tükörként visszajelez neki, azaz segíti, hogy elmélyüljön a tudatossága.

A szexben az első szint üzlet, erőszak, kényelmi szolgáltatás, a férfinak szabadulás a feszültségtől, a nőnek megerősödés az értékében. Minden, amit mocskosnak gondolnak a szexben, az ennek a szintnek a negatívumaiból fakad: a megalázottság, a szeretetlenség. A második szinten kultúráltan, elfojtott ösztönökkel szexelünk. Illedelmesen, próbálva nem alázni, nem alázkodni. Közben minél zártabbak vagyunk, annál vadabb álmaink vannak, amiket szégyellünk: a nők azt, hogy megerőszakolják őket, a férfiak pedig azt, hogy ezt teszik. Közben a tévéhíradóban nézzük, amikor valaki hasonlót cselekszik, és borzadva nézünk egymásra: „Hát nem undorító?” Közben pedig a férfiban ott az impulzus a megnyitásra, a nőben pedig az igény a megnyílásra. A második szinten a férfi túl határozatlan, a nő túl zárt ehhez.

A harmadik szinten ismét intenzitása lesz a szexnek. A férfi képes lesz elragadni a nőt. A szex lehet végtelenül gyengéd, vagy már-már erőszakos, de mindenképpen szívvel telt extázis. A férfi megtanulja érezni  a nő testének energiáit, az orgazmusát, így nem ereszti ki saját erőit, ezért akciókész és tudatos marad – akár egész éjjel. Mindent szabad, nincs tabu, mert ez már játék a mélyebb megnyíláshoz… Ami mocskos vagy megalázó volt az első szinten, ami hiányzott a másodikon, az örömforrás a harmadikon.
És itt a válasz a cikk elején feltett kérdésre, hogy mit adhat egymásnak két ember egy hosszú kapcsolatban: olyan szexet, amely Istennek nyitja meg őket.


Palacskó András
www.tudatosteremto.hu