Hogyan készül a Piszkei hidegen sajtolt bio étolaj?

  • PDF

Bio sütőipari termékeink készítése során jelentős mennyiségű hidegen sajtolt bio napraforgó étolajat használunk fel, amelyet mi magunk állítunk elő. A hidegen sajtolt bio napraforgó étolajat először csak gyártásunk biztosításához készítettük, ugyanis nem találtunk számunkra megfelelő minőségű és mennyiségű bio minősítésű, hidegen sajtolt napraforgó étolajat. Baráti körünkből többen is megkóstolták bio étolajunkat, amit ízletesnek találtak. Azt tanácsolták, hogy mutassuk be a bio étolajat a nagyközönségnek is. Az olajsajtolás megkezdésének másik oka pedig az volt, hogy így folyamatosan ellenőrizni tudtuk a bio étolaj minőségét, ami a bio élelmiszerek gyártása során kulcsfontosságú.

Mit jelent a hidegen sajtolt étolaj?
A Magyar Élelmiszerkönyv ezt a fogalmat a következők szerint határozza meg:
az alapanyagokból tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetén hajalás és aprítás után, mechanikus úton sajtolással állítják elő az olajat, hőkezelés nélkül. A hidegen sajtolt olaj kizárólag ülepítéssel, szűréssel és centrifugálással tisztítható.

Hogyan készül a Piszkei hidegen sajtolt bio étolaj?
A hidegen sajtolt bio étolaj előállítási folyamata a következő műveletekből áll:

Magvak tisztítása
Bio termelőinktől minden szennyeződéstől megtisztított, bevizsgált, kiválasztottan jó minőségű bio alapanyagot vásárolunk meg.

Magvak préselése
A megtisztított magvakból környezeti hőmérsékleten, minden hőkezelés nélkül, csigás prés segítségével kisajtoljuk az olajat. A magvakat nem tesszük ki hőkezelésnek, így tudjuk elérni azt, hogy a magvakban lévő vitaminok és ásványi anyagok kevésbé sérülnek, roncsolódnak, mint a finomított étolaj készítése során. Továbbá ezek az értékes anyagok kémiai változás nélkül kerülnek a kisajtolt olajba. Természetesen az olajsajtoláshoz használt gépeink minden szükséges minősítéssel rendelkeznek.

Olaj ülepítése
Az olajprésből kifolyó bio olajat zárt tárolóedénybe gyűjtjük és 24 órán keresztül ülepítjük. Az ülepítés során a tároló alján kiválnak, leülepszenek az olajban lévő lebegő, szilárd részecskék. Ezt a visszamaradó anyagot köznyelven olajseprűnek nevezik.

Olaj szűrése
Az ülepítést követően a bio olajat különböző finomságú szűrőkön háromszor átszűrjük. A cél az, hogy az olajban még esetlegesen benne lévő szilárd részecskéket teljes mértékben kiszűrjük. Csak többszöri szűréssel tudunk szilárd anyagtól mentes, tükrös tisztaságú, tökéletes minőségű bio étolajat előállítani.

Olaj palackozása
A leszűrt bio olajat különböző űrtartalmú palackokba töltjük és napfénytől védett, száraz helységben tároljuk. A saját termelésünkhöz szükséges mennyiséget pedig zárt tárolóedényben átszállítjuk a pékség műhelyébe és felhasználjuk a napi gyártás során.

Mi jellemző a nálunk készült hidegen sajtolt bio étolajra?

Jelenleg bio napraforgóból és bio lenmagból készítünk hidegen sajtolt bio étolajat.

A felsorolt állítások a bio napraforgó és a bio lenmag étolajra egyaránt igazak:
*Bio minősítésű, szigorúan ellenőrzött, magyar alapanyagból készül, így már biztosított a tiszta, vegyszermentes alap.

*A kisajtolt olajba nem teszünk semmit és nem is vonunk ki belőle semmit. Amit mi készítünk, az színtiszta természetes bio olaj.

*Vegyszert, adalékanyagot, színezéket nem tartalmaz.

*A hidegen sajtolt bio étolaj vitamin és ásványi anyag tartalma magasabb, mint a finomított étolajé.

*Áttetsző, sárga színű. A bio napraforgó étolajra az aranysárga, a bio lenmag étolajra sárgásbarna színfokozat jellemző.

*Kissé sötétebb árnyalatú, mint az ugyanebből az alapanyagból készített finomított étolaj.

*Jellegzetes aromával, ízzel és illattal rendelkezik. Ez a markáns aroma és illat egyaránt érezhető, ha a bio étolajat hidegen használjuk fel ( például salátaolajként ) és akkor is ha sütés, főzés során dolgozunk vele. A kész ételre azonban már nem jellemző ez a jellegzetes íz és illat.

Tanács
Ha lehetősége van rá hidegen sajtolt bio étolajat fogyasszon és használjon ételei elkészítéséhez.
Saláták készítésékor ne feldkezzen meg a bio lenolajról!


Piszkei Öko – Hiteles Bio

Amennyiben bármilyen észrevétele van, várjuk szíves visszajelzését.
Elérhetőségeink
Piszkei Öko Élelmiszergyártó- és Kereskedelmi Kft.
2541 Lábatlan Rákóczi F. út 182.
Tel.:0036 33 507 670      Fax: 0036 33 461 064
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.piszkeioko.hu